Lathi R., 2016. Caution, counseling patients with diminished ovarian reserve and recurrent pregnancy loss about in vitro fertilization with preimplantation genetic screening. Human Reproduction, Vol.106 , No.5, pp.1041-1042.
Μία πρόσφατη μελέτη που αναφέρεται σε υψηλά ποσοστά ανευπλοιδισμού στις βλαστοκύστες και υψηλότερο κίνδυνο επανειλημμένων αποβολών σε γυναίκες με μειωμένα αποθέματα ωαρίων που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αποδεικνύει ότι πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται σε εξωσωματική με προεμφυτευτικό και γενετικό έλεγχο δεν φτάνουν στην εμβρυομεταφορά, εξαιτίας του μειωμένου αριθμού εμβρύων και υψηλών ποσοστών ανευπλοιδισμού.
Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών σε αυτή τη μελέτη ήταν 36,1 για φυσιολογικής ανταπόκρισης ωοθήκες και 37 ετών για ασθενείς με μειωμένα αποθέματα ωαρίων.
Το άρθρο αυτό αποδεικνύει οτι ο κίνδυνος του να μην έχεις διαθέσιμη βλαστοκύστη να μεταφέρεις σε ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης με προεμφυτευτικό και γενετικό έλεγχο, ήταν 13% στην φυσιολογική ομάδα ασθενών και 25% στην ομάδα των ασθενών με μειωμένα αποθέματα ωαρίων. Οι υποστηρικτές της εξωσωματικής γονιμοποίησης με προεμφυτευτικό και γενετικό έλεγχο, συχνά παραθέτουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Θα πρέπει όμως να ενημερώνουμε όχι μόνο τα ποσοστά επιτυχίας ανά εμβρυομεταφορά αλλά επίσης και για τον αριθμό των εμβρύων που μπορεί να προκύψουν και για την πιθανότητα να μην υπάρχει φυσιολογική βλαστοκύστη.
Επίσης φάνηκε ότι σε γυναίκες ηλικίας <38 ετών με μειωμένα αποθέματα ωαρίων και επανειλημμένες αποβολές, εμφάνιζαν υψηλότερα ανευπλοιδικά ποσοστά απ’ ότι γυναίκες με επανειλημμένες αποβολές της ίδιας ηλικίας, οδηγούμενες έτσι σε μια χειρότερη πρόγνωση από αυτή που αναμενόταν σε αυτό το υποσύνολο ασθενών. Γυναίκες ηλικίας >38 ετών φάνηκαν να έχουν παρόμοια ανευπλοιδικά ποσοστά στα έμβρυα τους παρόλο τον έλεγχο των ωαρίων.
Δεν είναι τελείως ξεκάθαρο, όμως, προκύπτει ότι νεαρές γυναίκες με μειωμένα αποθέματα ωαρίων και επανειλημμένες αποβολές ίσως έχουν υψηλότερες ανευπλοιδικές αποτυχίες. Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά ότι τα μειωμένα αποθέματα ωαρίων σε νεαρές ασθενείς είναι περισσότερο παθολογικά, ενώ τα μειωμένα αποθέματα ωαρίων σε ασθενείς ηλικίας 38 ετών και άνω ίσως είναι φυσιολογικά.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί σε επιπλέον μελέτες μπορεί να οδηγήσει σε μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Μπορεί νεαρές γυναίκες γενικά με μειωμένα αποθέματα ωαρίων να έχουν υψηλότερα ανευπλοιδικά ποσοστά από ότι αναμένεται? Θα μπορούσε τα μειωμένα αποθέματα ωαρίων σε νεαρές γυναίκες να αποτελούν αιτία επανειλημμένων αποβολών?
Έχοντας πλέον πολλά στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουμε σωστά τις γυναίκες με επανειλημμένες αποβολές που σκέφτονται εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό και γενετικό έλεγχο. Η Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής συστήνει στις γυναίκες με ανεξήγητες επανειλημμένες αποβολές να λαμβάνουν υποστηρικτική φροντίδα και να περιμένουν.
Η πρόγνωση γέννησης σε μεταγενέστερες κυήσεις είναι 60-70% στις περισσότερες γυναίκες με ανεξήγητες επανειλημμένες αποβολές, αν και τα ποσοστά αποτυχίας είναι ακόμα 30-40%. Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό και γενετικό έλεγχο, ελπίζοντας να μειώσουν τη συναισθηματική επιβάρυνση των επανειλημμένων αποβολών, το κόστος και το χρόνο που χάνεται σε μια ακόμη αποτυχία.
Αν και η συναισθηματική επίπτωση της αποτυχίας είναι καλά τεκμηριωμένη, υπάρχει λίγη βιβλιογραφία σχετικά με τη συναισθηματική επίπτωση ενός αποτυχημένου κύκλου εξωσωματικής ή ενός κύκλου όταν όλα τα έμβρυα αξιολογούνται ως ανευπλοιδικά. Επιπλέον, πρόσφατη βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό και γενετικό έλεγχο δεν αυξάνει τα ποσοστά γεννήσεων πάνω των αναμενόμενων σε γυναίκες με επανειλημμένες αποβολές.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου