Συμβουλευτική καθοδήγηση σε ασθενείς με μειωμένα αποθέματα ωαρίων και επανειλημμένες αποβολές (Μέρος Β’)
Lathi R., 2016. Caution, counseling patients with diminished ovarian reserve and recurrent pregnancy loss about in vitro fertilization with preimplantation genetic screening. Human Reproduction, Vol.106 , No.5, pp.1041-1042.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος του άρθρου:
Το κόστος της θεραπείας αυξάνεται καθώς αυξάνονται οι πρόσθετες προσπάθειες που χρειάζονται για να φτάσουν στην εμβρυομεταφορά.
Το κόστος κάθε αποτυχίας ήταν σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερο σε σχέση με το κόστος που απαιτούσε η εξωσωματική γονιμοποίηση. Εάν ο αριθμός των κύκλων που χρειάζεται για να φτάσει στην κύηση αυξάνεται εξαιτίας λιγοστών διαθέσιμων βλαστοκύστεων για έλεγχο, το κόστος της γέννησης είναι ακόμα μεγαλύτερο, προσθέτοντας το συναισθηματικό βάρος της θεραπείας. Η περίοδος της κύησης και του τοκετού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τις γυναίκες με μειωμένα αποθέματα ωαρίων.
Πολλοί διαφωνούν λέγοντας πως ο χρόνος για μια επιτυχημένη κύηση είναι μικρότερος όταν η εξωσωματική γονιμοποίηση γίνεται με προεμφυτευτικό-γενετικό έλεγχο, ωστόσο ο Murugappan βρήκε ότι η σύλληψη γίνεται 3,5 μήνες γρηγορότερα με την αναμονή χωρίς θεραπεία συγκριτικά με εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό-γενετικό έλεγχο (προϋποθέτει καλό ανδρικό παράγοντα).
Η πλειοψηφία των γόνιμων γυναικών με επανειλημμένες αποβολές θα συλλάβουν μέσα σε 3 μήνες από την χρονομετρημένη επαφή ενώ με εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό και γενετικό έλεγχο θα χρειαστούν πολλαπλές απόπειρες και τυπικά θα υπερβούν το χρονοδιάγραμμα.
Ο συγγραφέας καθορίζει ως μειωμένα αποθέματα ωαρίων γυναίκες με FSH > 10 IU/mL, AMH (Antimullerian Hormone) < 1,0 ng/ml.Σε αυτόν τον πληθυσμό ο μέσος αριθμός ωαρίων που ανακτήθηκαν ήταν 8 και ο ελάχιστος αριθμός βλαστοκύστεων που ελέγχθηκαν ήταν 3,6. Αν και αυτό ήταν χαμηλότερο από την αντίστοιχη ηλικία των γυναικών με επανειλημμένες αποβολές, είναι ένας λογικός αριθμός που μπορεί να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό και γενετικό έλεγχο.
Ορισμένες ασθενείς με σημαντικά μειωμένα αποθέματα ωαρίων θα έχουν ακόμα λιγότερα ωάρια και βλαστοκύστες. Η μεγαλύτερη ηλικία γυναικών που συμμετείχε στην μελέτη αυτή ήταν 41 ετών και η χαμηλότερη ΑΜΗ 0,4 ng/ml. Οι ασθενείς με σοβαρή μείωση των αποθεμάτων ωαρίων είχαν τις λιγότερες βλαστοκύστες.
Οι γυναίκες και οι ιατροί υποστηρικτές αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόγνωση που παρατίθεται εδώ δεν ισχύει σε ασθενείς με ΑΜΗ < 0,5 η σε γυναίκες με λιγότερα από 4 ωοθυλάκια, καθώς αυτοί οι ασθενείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν έστω και ένα διαθέσιμο έμβρυο για εμβρυομεταφορά.
Ο συγγραφέας καταλήγει ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματά του.
Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου