Γυναικεία Υπογονιμότητα

Οι Παράγοντες Γυναικείας Υπογονιμότητας και οι Αιτίες τους

Σήμερα, η επιστήμη έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ανίχνευσης των παραγόντων που οδηγούν στη γυναικεία υπογονιμότητα, των αιτιών που τους δημιουργούν αλλά και των τρόπων αντιμετώπισής τους, ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να κάνει το όνειρό της να γίνει μητέρα, πραγματικότητα.

Ας τους δούμε αναλυτικά:

Οι βλάβες των σαλπίγγων που εμφανίζονται είτε σαν απόφραξη, είτε σαν δυσλειτουργία. Έχουν τη συχνότερη εμφάνιση και το κύριο αίτιό τους είναι το ιστορικό φλεγμονών στις σάλπιγγες (χλαμύδια).

Ενδομητρίωση

  1. Ελαφριάς μορφής Ενδομητρίωση, που αποτρέπει την τεκνοποίηση μέσω πολλαπλών μηχανισμών όπως δυσλειτουργία της ωοθυλακιορρηξίας, δυσλειτουργία στη μεταφορά σπερματοζωαρίων, ωαρίων ή εμβρύων στις σάλπιγγες έως και της εμφύτευσης στη μήτρα. Οι διαταραχές Ωοθυλακιορρηξίας σε πρώτη φάση αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, αν όμως παρ’ όλες τις προσπάθειες δεν έρχεται η κύηση, τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί λύση, όταν ο χρόνος αναπαραγωγής εξαντλείται.
  2. Σοβαρή Ενδομητρίωση, αποτελεί άλλο έναν λόγο γυναικείας υπογονιμότητας καθώς είναι νόσος που δημιουργεί συμφύσεις στην περιοχή των εσωτερικών γεννητικών οργάνων που παραμορφώνουν και εκτέπουν τη φυσιολογική λειτουργία τους. Η λαπαροσκόπηση μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το αν υφίσταται δυνατότητα χειρουργικής αποκατάστασης ή αν απαιτείται εξωσωματική γονιμοποίηση.

Γυναικεία Υπογονιμότητα - Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «Μίτωση»

Η υπογονιμότητα άγνωστης αιτιολογίας:

Που σημαίνει την έλλειψη κύησης όταν ο βασικός έλεγχος δεν εντοπίζει κάποιο προφανές πρόβλημα στο γεννητικό σύστημα του ζευγαριού. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα βρίσκεται στον μικρόκοσμο και η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να το διαγνώσει και να το παρακάμψει. Επειδή ο χρόνος είναι η βασική συνιστώσα στη γονιμότητα, γυναίκες άνω των 40 ετών χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση για να έχουν λύση στο πρόβλημά τους, ακόμα κι αν όλα δείχνουν φυσιολογικά.

Η ανοσολογικής βάσης υπογονιμότητα:

Αν και δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί, η εξωσωματική γονιμοποίηση παρακάμπτει πολλές φορές τα ανοσολογικά προβλήματα, προσφέροντας θεραπευτική-φαρμακευτική προστασία των εμβρύων ταυτόχρονα με τη εμφύτευσή τους.

Εξάντληση αποθεμάτων ωαρίων από τις ωοθήκες:

Η εξωσωματική γονιμοποίηση προσφέρει λύση μέσω της δωρεάς ωαρίων από άλλη γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών. Αντίστοιχα, όταν επανειλημμένες σπερματεγχύσεις με δωρεά σπέρματος έχουν αποτύχει, τότε η εξωσωματική είναι η προσφορότερη λύση.

Ενδομητρίωση – Αιτίες & Τρόπος αντιμετώπισης Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής