Ανδρική Υπογονιμότητα

Αποτελεσματική Αντιμετώπιση ακόμα και των πιο Σύνθετων Περιπτώσεων Ανδρικής Υπογονιμότητας

Ανδρική Υπογονιμότητα - Κεντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «Μίτωση»

Η αξιολόγηση του ανδρός περιλαμβάνει κυρίως το σπερμοδιάγραμμα, το ορμονικό του προφίλ και υπέρηχο όσχεου.

Το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «Μίτωση» μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει το σπέρμα και με την χρήση των τελευταίων τεχνικών να καταφέρει την γονιμοποίηση των ωαρίων.

Φυσιολογικό σπέρμα θεωρείται εκείνο με συγκέντρωση σπερματοζωαρίων πάνω από 15 εκατομμύρια ανά ml σπερματικού υγρού, με καλή κινητικότητα, εμπρόσθια, γρήγορη και μέτρια επιταχυνόμενη κίνηση, πάνω από 32% των σπερματοζωαρίων και με σπερματοζωάρια φυσιολογικής μορφολογίας πάνω από 4%.

Αιτίες & Λόγοι

Οι λόγοι της ανδρικής υπογονιμότητας είναι:

  1. Ολιγοασθενοσπερμία, δηλαδή ενώ όλα φαίνονται φυσιολογικά (ανατομία, ορμόνες, σεξουαλική διάθεση) ο όρχις δεν παράγει φυσιολογικό σπέρμα.
  2. Εμφάνιση κιρσοκήλη, συλλογής δηλαδή κιρσωδών φλεβών στο όσχεο, που οδηγεί σε καταστρεπτική για τα σπερματοζωάρια αύξηση της θερμοκρασίας στον όρχι. Ενδεικτικά, ακόμα και η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και κατά ένα βαθμό στην περιοχή του όσχεου αρκεί για να είναι επιβλαβής.
  3. Απόφραξη της οδού κίνησης του σπέρματος, που μπορεί να προέρχεται από μια μόλυνση ή τραύμα που δημιουργεί ουλή που μπλοκάρει την επιδιδυμίδα (όργανο κοντά στον όρχι όπου αποθηκεύεται και ενεργοποιείται το σπέρμα πριν από την εκσπερμάτωση). Επίσης, μια επέμβαση κήλης, προηγούμενη βασεκτομή μπορεί, επίσης, να μπλοκάρει τα σπερματικά σωληνάρια, ενώ κύστη ή πέτρα στον προστάτη ενδέχεται να μπλοκάρει το σπέρμα στην είσοδό του στην ουρήθρα κατά την εκσπερμάτωση.
  4. Επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως υψηλά επίπεδα άγχους, διαταραχές ύπνου, ναρκωτικά, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λιπαντικά, τοξίνες, αυξητικές ορμόνες στις τροφές, χημική ή θερμική έκθεση, μακρόχρονη χρήση Jacuzzi ή ζεστών μπάνιων.
  5. Γενετικά Σύνδρομα, όπως πχ. σύνδρομο Kleinefelter, κυστική ίνωση.
  6. Αποφρακτική ή Μη Αποφρακτική αζωοσπερμία, δηλαδή πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση. Η Αποφρακτική Αζωοσπερμία (Obstructive Azoospermia, OA), οφείλεται σε κάποια εμπλοκή στην αναπαραγωγική οδό, δηλαδή, παράγεται σπέρμα στον όρχι, αλλά παγιδεύεται μέσα σε αυτόν, ενώ η Μη Αποφρακτική Αζωοσπερμία (Non Obstructive Azoospermia, NOA), είναι το αποτέλεσμα σοβαρά εμποδιζόμενης ή ανύπαρκτης παραγωγής σπέρματος, που συνδιάζεται συνήθως σε αυξημένα επίπεδα FSH και μικρό μέγεθος όρχεων.

Αντιμετώπιση & Λύσεις

Η τεχνική αντιμετώπισης της ανδρικής υπογονιμότητας ονομάζεται ενδοκυτταροπλασματική σπερματέγχυση ή απλώς Μικρογονιμοποίηση (Intracytoplasmic Sperm Injection, ICSI).

Με αυτή την τεχνική ένα μόνο σπερματοζωάριο ενίεται με πολύ λεπτή βελόνα στο εσωτερικό του ωαρίου. Έτσι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά προβλήματα όπως:

  • Η χαμηλή συγκέντρωση και κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Κάτω από 15 εκ/ml και φτωχή κινητικότητα, κάτω από 32% καλώς κινούμενα σπερματοζωάρια.
  • Η περίπτωση της αζωοσπερμίας, με λήψη σπέρματος απευθείας από τον όρχι και στη συνέχεια εφαρμογή ICSΙ.

Οι τέσσερις διαφορετικές τεχνικές που εφαρμόζονται για την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση του σπερματοζωαρίου έχουν η κάθε μία διαφορετικό όνομα και ακρωνύμιο. Κάθε διαδικασία έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα και δεν είναι όλες κατάλληλες για κάθε περίπτωση. Οι τεχνικές αυτές είναι οι ακόλουθες:

Mικροχειρουργική αναρρόφηση σπέρματος από την επιδιδυμίδα

Ενδείκνυται στις περιπτώσεις ανδρών που παρουσιάζουν απόφραξη των εκφορητικών πόρων (σωληναρίων) που οδηγούν το σπέρμα από τον όρχι στο πέος. Τα βασικά της βήματα:

  • Η επιδιδυμίδα απομονώνεται με μια μικρή τομή ενός εκατοστού του μέτρου στην επιδερμίδα του όρχι.
  • Με ένα χειρουργικό μικροσκόπιο εξετάζονται τα πολύ μικρά σωληνάρια της επιδιδυμίδας.
  • Ανοίγεται ένα σωληνάριο και το περιεχόμενο συλλέγεται και ελέγχεται ως προς την παρουσία και την ποιότητα σπέρματος στο μικροσκόπιο.
  • Το υλικό μεταφέρεται στο εργαστήριο όπου επεξεργάζεται και αν υπάρχει αρκετό και επιπλέον υλικό, καταψύχεται, καθώςσυχνά επιχειρείται και δεύτερη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Αναρρόφηση σπέρματος με διαδερμική βελόνα από την επιδιδυμίδα

Η χωρίς μικροχειρουργική, αλλά με διαδερμική βελόνα, αναρρόφηση σπέρματος από την επιδιδυμίδα, που συνίσταται σπάνια γιατί έχει χαμηλά αποτελέσματα επιτυχίας και υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών.
Η διαδικασία είναι:

  • Μια βελόνα τοποθετείται μέσα στην επιδιδυμίδα με την ελπίδα ότι σπέρμα θα βρεθεί και θα αναρροφηθεί. Με αυτή την τεχνική λίγο σπέρμα συλλέγεται το οποίο σπάνια αρκεί για κατάψυξη.
Συλλογή ορχικού ιστού με τοπική αναισθησία

Η συλλογή ορχικού ιστού είναι μια ανοιχτή διαδικασία που μπορεί να προκληθεί και με τοπική αναισθησία και ελαχιστοποιεί τις πιθανές επιπλοκές, ενώ έχει υψηλή αποτελεσματικότητα καθώς δίνει αρκετά καλή ποιότητα και ποσότητα σπέρματος, που μπορεί να καταψυχθεί και να φυλαχτεί για μελλοντική χρήση. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται και στις περιπτώσεις Αποφρακτικής (ΟΑ) και Μη Αποφρακτικής Αζωοσπερμία (ΝΟΑ).
Η διαδικασία περιλαμβάνει:

  • Την απομόνωση ενός μικρού τεμαχίου ιστού μέσω μιας τομής του δέρματος μικρής ίντσας
  • Την τοποθέτηση του ιστού σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό και ττον τεμαχισμό του σε μικρότερα κομμάτια
  • Την απελευθέρωση των σπερματοζωαρίων από τα σπερματικά σωληνάρια, όπου παράγονται
  • Την απομόνωσή τους από τον περιβάλλοντα ορχικό ιστό

Ορχική αναρρόφηση σπέρματος με λεπτή βελόνα βιοψίας
Η ορχική αναρρόφηση σπέρματος πραγματοποιείται με μια λεπτή βελόνα βιοψίας, με την οποία τρυπιέται ο όρχις και αναρροφάται σπέρμα.
Τα χαρακτηριστικά της TESA είναι ότι:

  • Η τεχνική είναι πιθανό να δώσει σπέρμα, αλλά η ποσότητα τις περισσότερες φορές είναι χαμηλή και δεν αρκεί για κατάψυξη

Οι πιθανότητες επιπλοκών, όπως η δημιουργία αιματώματος, είναι υψηλότερες από ότι με την μέθοδο TESE, η οποία θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη για τις περιπτώσεις Μη Αποφρακτικής Αζωοσπερμίας

Υπογονιμότητα στους Άνδρες – Πληροφορίες από τον Δρ. Αρκουλή

Ενημερωτικά βίντεο για την Ανδρική Υπογονιμότητα.

Διαβάστε άρθρα σχετικά με την Ανδρική Υπογονιμότητα

Απώλεια βάρους για βελτίωση της αναπαραγωγής σε παχύσαρκες γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας

Απώλεια βάρους για βελτίωση της αναπαραγωγής σε παχύσαρκες γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας

Η μελέτη αποδεικνύει ότι απώλεια βάρους σε γυναίκες με σοβαρή παχυσαρκία βελτιώνει το μεταβολισμό και βοηθάει σημαντικά την...
O Δρ. Αρκουλής μιλάει για την ανδρική υπογονιμότητα & τις εξελίξεις στην εξωσωματική στο “Πρωινό“

O Δρ. Αρκουλής μιλάει για την ανδρική υπογονιμότητα & τις εξελίξεις στην εξωσωματική στο “Πρωινό“

O επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση», Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής, μιλάει για την ανδρική υπογονιμότητα & τις...