Λογότυπο ΕΣΠΑ - Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Αθήνας - Πειραιά «Μίτωση»

Αιτίες και λόγοι ανδρικής υπογονιμότητας

Φυσιολογικό σπέρμα θεωρείται εκείνο με συγκέντρωση σπερματοζωαρίων πάνω από 15 εκατομμύρια ανά ml σπερματικού υγρού, με καλή κινητικότητα, εμπρόσθια, γρήγορη και μέτρια επιταχυνόμενη κίνηση, πάνω από 32% των σπερματοζωαρίων και με σπερματοζωάρια φυσιολογικής μορφολογίας πάνω από 4%. Οι λόγοι της ανδρικής υπογονιμότητας είναι:

Ολιγοασθενοσπερμία, δηλαδή ενώ όλα φαίνονται φυσιολογικά (ανατομία, ορμόνες, σεξουαλική διάθεση) ο όρχις δεν παράγει φυσιολογικό σπέρμα.

Εμφάνιση κιρσοκήλης, συλλογής δηλαδή κιρσωδών φλεβών στο όσχεο, που οδηγεί σε καταστρεπτική για τα σπερματοζωάρια αύξηση της θερμοκρασίας στον όρχι. Ενδεικτικά, ακόμα και η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και κατά ένα βαθμό στην περιοχή του όσχεου αρκεί για να είναι επιβλαβής.

Απόφραξη της οδού κίνησης του σπέρματος, που μπορεί να προέρχεται από μια μόλυνση ή τραύμα που δημιουργεί ουλή που μπλοκάρει την επιδιδυμίδα (όργανο κοντά στον όρχι όπου αποθηκεύεται και ενεργοποιείται το σπέρμα πριν από την εκσπερμάτωση). Επίσης, μια επέμβαση κήλης, προηγούμενη βασεκτομή μπορεί, επίσης, να μπλοκάρει τα σπερματικά σωληνάρια, ενώ κύστη ή πέτρα στον προστάτη ενδέχεται να μπλοκάρει το σπέρμα στην είσοδό του στην ουρήθρα κατά την εκσπερμάτωση.

Επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως υψηλά επίπεδα άγχους, διαταραχές ύπνου, ναρκωτικά, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λιπαντικά, τοξίνες, αυξητικές ορμόνες στις τροφές, χημική ή θερμική έκθεση, μακρόχρονη χρήση Jacuzzi ή ζεστών μπάνιων.

Γενετικά Σύνδρομα, όπως πχ. σύνδρομο Kleinefelter, κυστική ίνωση.

Αποφρακτική ή Μη Αποφρακτική αζωοσπερμία, δηλαδή πλήρης απουσία σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση. Η Αποφρακτική Αζωοσπερμία (Obstructive Azoospermia, OA), οφείλεται σε κάποια εμπλοκή στην αναπαραγωγική οδό, δηλαδή, παράγεται σπέρμα στον όρχι, αλλά παγιδεύεται μέσα σε αυτόν, ενώ η Μη Αποφρακτική Αζωοσπερμία (Non Obstructive Azoospermia, NOA), είναι το αποτέλεσμα σοβαρά εμποδιζόμενης ή ανύπαρκτης παραγωγής σπέρματος, που συνδιάζεται συνήθως σε αυξημένα επίπεδα FSH και μικρό μέγεθος όρχεων.

Περισσότερα για την Ανδρική Υπογονιμότητα

Ανδρική Υπογονιμότητα Πληροφορίες
Επικοινωνήστε με το Κέντρο εξωσωματικης γονιμοποίησης Μίτωση